Učenici 1e1, 1e2, 1e3, 3e1 i 3e2 odjeljenja,u pratnji nastavnika Paočić Damira, Salkić Hamde, Nasupović Behije, Dugalić Edise, Sandre Jeleč Blagojević, Jahić Osmana, Ibrahimović Mirsada, Umihanić Midhata i Ikanović Inele, su u petak, 12.04.2019. posjetili Hidroelektranu “Grabovica”. Ova stručna posjeta je planirana godišnjim planom i programom rada škole za učenike elektro struke.

Na put se krenulo u pola osam po kišovitom vremenu. U HE Grabovica smo došli oko pola dvanaest.

Na elektrani su nas dočekali inženjeri elektro i mašinske struke.

Tu smo napravili nekoliko snimaka.

Podijelili smo se u dvije grupe, koje su uz podrobna objašnjenja radnika elektrane obišle sve glavne dijelove elektrane.

Područje sliva rijeke Neretve s energetskog gledišta je jedno od najznačajnijih u Bosni i Hercegovini.

Akumulacija HE Grabovica nastala je izgradnjom betonske brane visoke 60 m i prostire se dužinom od oko 13 km od brane u naselju Grabovica do odvodnih kanala HE Jablanica u naselju Jablanica. Akumulacija je izduženog oblika sa izrazito malom širinom, tako da se uglavnom nalazi u kanjonu Srednje Neretve.Brana HE Grabovica je betonska gravitaciona brana. U tijelu brane nalaze se 2 prelivna polja sa evakuacionim tunelima, temeljni ispust, dvije ulazne građevine, kontrolna galerija, te potrebni uređaji i instrumenti za tehničko osmatranje.

Početak rada elektrane je 1982.godina, ima dva generatora od 57MW, a turbine su kaplanove. Temeljni ispust služi za evakuaciju velikih voda i totalno pražnjenje akumulacije.

Na ulazu sa desne strane nalaze se generatori koji pretvaraju mehaničku energiju u električnu i veoma masivni bakarni vodiči, koji tu energiju odvode u rasklopno postrojenje.

Na stropu se nalaze kranske dizalice koje služe za prenošenje veoma teških dijelova elektrane. One su jako bitne, pa se često mora provjeravati njihova ispravnost.

Radi obezbjeđivanja sigurnosti brane, održavanja objekata i preljevnih organa u funkcionalnom stanju, vrši se uklanjanje i zbrinjavanje plutajućeg čvrstog otpada koji se nakupi na profilu brane (aktivnosti se provode po potrebi i u normalnom režimu rada elektrane).

U kontrolnoj prostoriji se nalaze kontrolni računari i drugi uređaji za praćenje stanja elektrane. Imali smo priliku vidjeti dijelove kroz koje protiče voda. Kada smo to obišli, vraćamo se kružnim putem kroz tunel do prostorije tzv.“Srce elektrane“. Tu smo vidjeli računare na kojima su bili prikazani dijelovi elektrane.

Između strojare i brane se nalaze dva transformatora sa rasklopnim postrojenjem koje je remontovano i nalazi se u vrlo dobrom stanju s obzirom da je elektrana stara 37 godina.

Zatim smo svi zajedno otišli do krune brane, gdje smo mogli vidjeli jezero i osjetiti svu snagu zaustavljene vode. Tu smo se, takođe, fotografisali i pozdravili sa domačinima.

Nakon posjete HE “Grabovica”, u sklopu naše jednodnevne stručne posjete, nismo mogli propustiti priliku da ne posjetimo i Mostar. Nakon prilično kratke vožnje, stigli smo u čuveni grad poznat po Starom mostu, gdje smo uživali u svim ljepotama koje ovaj grad posjeduje. Prošetali smo Starim mostom, a onda su učenici imali slobodno vrijeme za druženje i ručak. Nazad smo krenuli oko pet sati. U Konjicu smo napravili jednosatnu pauzu, a u Živinice. Smo se vratili oko pola jedanaest.

Ova posjeta je bila jedno lijepo iskustvo za sve nas i zaista su učenici imali priliku mnogo toga vidjeti ono što ih se poučava u školi.