U period od 29.11. do 1.12.2021. godine u prostorijama naše škole održan je trening za učenike završnih razreda JU Mješovita srednja škola Živinice “Životne vještine i finansijsko obrazovanje”.
Na treningu su obrađene teme: vlastite snage i vještine, potrebe i želje, prava i odgovornosti, predrasude, stereotipi, diskriminacija, razumijevanje zajednice i vlastite uloge u zajednici, kompetencije pokretača promjena i poduzetnika, finansijske vještine i pametno upravljanje novcem i planranje aktivizma i poduzetništva.
Učenici koji su učestvovali na treningu su istakli svoje zadovoljstvo ovakvim načinom obuke i želju da što češće učestvuju na sličnim aktivnostima.
Sredstva za realizaciju aktivnosti, koja za cilj imaju doprinos unaprijeđenju životnih vještina mladih, su obezbijeđena kroz realizaciju projekta “Djelovanje za romsko učešće, poduzetništvo, zapošljavanje i osnaživanje – ACT4ROM“.  Projekat provodi Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” Tuzla u saradnji sa partnerskim organizacijama projekta: Partnere per Femijet – Albanija, Pomoć deci – Srbija, Škola Dokoran, Wide Open School – Slovačka.
Projekat se provodi u okviru “Erasmus+” programa i finansiran je od strane Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu kulturu i kulturu koja djeluje u okviru ovlasti delegiranih od strane Evropske komisije.