Oko 50 učenika naše škole iz druge smjene su dana 15.12.2022. godine posjetili JU Bosanski kulturni centar Živinice i prisustvovali izvođenju predstave pod nazivom ,,Oslobodite umjetnike”. Predstavu su izveli glumci JU Bosansko narodno pozorište Zenica, a u okviru Petog festivala umjetnosti za djecu – Živinice 2022.

Predstava se bavi aktualnim problemima društva u kojem živimo: političkom situacijom, odnosima među ljudima, zamkama  demokratije, problemima mladih i njihovim pokušajima rješavanja problema s kojima se suočavaju. Postavljeno je pitanje da li su ove generacije mladih spremne za zajedništvo i timski rad, da li mogu prevazići pohlepu, pretjerane ambicije, sebičnost i nepostojanje osjećaja zajedništva. Da li će kao i generacije njihovih roditelja ovisiti o dobroj volji domaćih i stranih donatora? Da li odgajamo generaciju svojevrsnih prosjaka koji se uzdaju u tuđu milostinju? Da li primjereno rješavamo društvene probleme i jesmo li dobar uzor mladim generacijama?

Predstava je i kod naših učenika potaknula razmišljanja o navedenim pitanjima, te smo sigurni da će se o njima još razgovarati na časovima u našoj školi.

Učenike su na predstavi pratili profesori članovi Stručnog aktiva jezika.