Prošao je zimski školski raspust i učenici su ponovo u školskim klupama. Dok je trajao raspust u Mješovitu srednju šklolu Živinice stigla je najljepša vijest: ova odgojno obrazovna ustanova, prema rezultatima vrednovanja Pedagoškog zavoda TK, proglašena je za najbolju na području Tuzlanskog kantona, a koliko je bila jaka konkurencija da ne govorimo!

Po prvi puta u dugoj, 40-godišnjoj istoriji MSŠ Živinice, titula najbojih srodnih škola u TK stigla je u Živinice, a povodom tog velikog uspjeha direktor Ramiz Glavić kaže:

“Vrednovalo se 20 oblasti, a posebno tri važne stavke, koje se odnose na učešće učenika na raznim takmičenjima i smotrama, vannastavnim aktivnostima i radu uprave škole. Osvojili smo ukupno 3600 bodova u svim oblastima i tako smo zasluženo na prvom mjesto na Tuzlanskom kantonu. Imali smo vrlo dobre učenike koji su nas predstavljali na raznim takmičenjima. Prošle školske godine uspješno je okončalo svoje obrazovanje 14 odjeljenja maturanata i vrlo teško će se nekada ponoviti takva generacija. Ipak, najbolji učenici koji su upisani u Medicinsku i Frizersku školu od ove godine, mogli bi ponoviti rezultate prethodne generacije, jer od 4 odjeljenja Medicinske škole imamo 67 učenika koji nikada nisu dobili manju ocjenu od “petice”, a veoma su aktivni u vannastavnim oblastima”.

Poboljšanje uslova rada uz pomoć poduzetnika

Ove školske godine nastavu zavrašava 8 odjeljenja maturanata, umjeseto lanjskih 14 odjeljenja. Kako procjenjujete brojnost učenika u narednoj školskoj godini?

“U devet osnovnih škola općine Živinice nastavu će završiti 656 učenika, tako da se očekuje veliki priliv u našu MSŠ.Naš je problem što nemamo dovoljno prostora, jer za toliko učenika mali su kapaciteti, pošto je škola projektovana na 32 odjeljenja, a školu danas pohađaju učenici u 40 odjeljenja. U narednoj školskoj godini očekujemo 44 odjeljenja, tako da će nam manjkati učioničkog prostora. Prosvjetnog kadra imamo i početkom svake školske godine, uz postojećih 47 stalnih profesora, nađemo zaposlenje i za još 35 novih uposlenika. Dobrom saradnjom sa poduzetnicima i uz razumjevanje lokalne zajednice, kao i resornog minsitarstva, mogli bi razrješiti prostorne probleme”, kaže direktor Glavić.

Mješovita srednja škola Živinice ima tradicionalno dobru saradnju sa poduzetnicima i do sada su uspješno realizovali nekoliko projekata, a uskoro će još jedan, o čemu direktor Ramiz Glavić kaže:

“U drugo polugodište smo ušli bez većih problema. Zahvaljujući dobroj saradnji menadžmenta, Vijeća roditelja, zaposlenih i poduzetnika, tokom raspusta radimo na stavljanju u funkciju još jednog kabineta informatike i dva kabineta za izvođenje nastave po GTZ metodu/modularno izvođenje nastave/, te kabineta u Drvoprerađivačkoj, Šumarskoj i Mašinskoj struci. Značajno učešće u adaptaciji kabinetskog prostora imaju i naši učenici, koji aktivno učestvuju u svim zanatskim radovima.

Od naredne školske godine uvodimo novo zanimanje umjesto stolara i biće zanimanje “operator na CNC mašinama”. Za sve ove inovacije naš kadar je na vrijeme educiran, tako da ćemo i to uspješno razriješiti”

aaaaaa3